Quantcast
Channel: Ειδήσεις | onairnews.gr |Ενημέρωση |Αθλητικά |Δυτική Ελλάδα |Πάτρα »ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 159

Καμπανάκι κινδύνου από τους επιστήμονες για την άνοδο της στάθμης της Μεσογείου

$
0
0

Προκόπης Γιόγιακας

 

Κατά 20 εκατοστά ανέβηκε η στάθμη της Μεσογείου τον περασμένο αιώνα. Οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι η άνοδος της στάθμης των υδάτων αναμένεται να συνεχιστεί αν δεν παρθούν μέτρα για τη μείωση των αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Στο μεταξύ, όπως ανέφεραν οι ειδικοί που συμμετέχουν σε διεθνές συνέδριο που διεξάγεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, δεν είναι μόνο η αύξηση της στάθμης των νερών που τους ανησυχεί. Είναι και η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100 αν δεν παρθούν εγκαίρως μέτρα. Και όπως χαρακτηριστικά τόνισαν, αυτό, μεταξύ άλλων, σημαίνει αύξηση των θανάτων αλλά και εκδήλωση μεγάλων πυρκαγιών, όπως αυτές αυτές που ξέσπασαν το 2007 στην Ελλάδα και το 2003 στην Πορτογαλία.

Αντικείμενο του συνεδρίου – οι εργασίες του οποίου λήγουν την Τετάρτη – είναι η αποτύπωση των επιπτώσεων της Κλιματικής αλλαγής στις πόλεις με μεσογειακό κλίμα και η χάραξη αντίστοιχων στρατηγικών προσαρμογής, όπως είναι για παράδειγμα, η μεγαλύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι περιοχές με μεσογειακό κλίμα συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πλέον κλιματικά ευάλωτες από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομική και κοινωνική τους ανάπτυξη είναι άμεσα συνδεδεμένη με την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ήδη, όπως επισήμανε ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός αλλά και οι υπόλοιποι επιστήμονες που συμμετέχουν στο συνέδριο, τα σημάδια της κλιματικής αλλαγής είναι έντονα σε περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής όπου έχουμε αύξηση των λεγόμενων «κλιματικών μεταναστών».

Όπως αναφέρθηκε, σε παγκόσμιο επίπεδο οι αστικές περιοχές καλύπτουν το 3% της επιφάνειας του πλανήτη και κατοικούνται περίπου από τους μισούς κατοίκους της γης: παράγουν το 80% τού παγκόσμιου ΑΕΠ και συνεισφέρουν το 70% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ο πληθυσμός των πόλεων αναμένεται να φθάσει τα πέντε δισεκατομμύρια το 2030 και να ξεπεράσει τα έξι, 20 χρόνια αργότερα.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 159

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>